plantenyt

Stort og småt om planter.

Jeg forsøger altid at holde mig ajour med nye arter og sorter, forbedrede sorter og ditto egenskaber. Og så har jeg nogle planter,  jeg synes særlig godt om. Planter som egner sig specielt godt til vores klima, planter som passer godt til vores bygge- og have stil i den private villahave eller planter, som man simpelthen må eje, bare fordi de er smukke -  - så kig forbi af og til!

Stort og småt om planter. Nyheder, bøger, design, favoritplanter

Design med græsser

Mere natur i haver og anlæg


En ny by bog af Nina Ewald og Poul Petersen, Overdam Planteskole, udkommer september 2020. Poul Petersen er ekspert indenfor græsser og Nina Ewald er en dygtig fotograf og fortæller.

 

Græsser er vigtige medspillere i design af haver og anlæg, med fokus på mere natur. Bogen viser, hvorledes du kan hjælpe insektlivet og give biodiversiteten en håndsrækning, hvad enten du er glad haveamatør, landskabsarkitekt eller havedesigner. Vi må alle tage ansvar for at være med i den grønne omstilling, og her er græsser er uundværlige. Samtidig er de fantastiske i havens design – markante og smukke hele året rundt. Græsser kan noget, som andre planter har svært ved at hamle op med. Alt er beskrevet i tekst og fotos med plantenavne.


 Ca. 300 sider og mere end 400 fotos. Forlaget NICE 2020.

Græsser

Prydgræsser har de sidste 10 år fået et kæmpe come-back takket være den hollandske havemand og designer Piet Oudolf. Med bred pensel 'maler' han driver med græsser og stauder i vidunderlige kombinationer, der er langt fra 70'ernes stramme og til tider dystre 'arkitekttegnede' haver med græsser og stedsegrønt.


Græsser giver beplantningen liv med deres graciøse duven i vinden, og så klæ'r de både den moderne minimalistiske byggestil og det vilde udtryk.


De egner sig både som monokultur, hvor man planter store flader eller bede med en enkel art eller som 'udråbstegn eller pusterum' i det blandede staudebed. Her giver en  græsflade et roligt fixpunkt for øjet blandt de mange former og farver på stauderne.


Græsser er også gode i krukker. Bland de høje slanke og opretstående med de graciøst overhængende i forskellige krukker. Sæt dem på terrassen, hvor deres raslen i vinden skaber en hyggelig lydkulisse.


Græsser er nemme at passe. For de flestes vedkommende klippes de ned i slutningen af april, hvor faren for nattefrost er ovre.

Mange af græsserne har hule stængler, som samler vand. Klipper man dem ned for tidligt, risikerer man at vandet i stænglen fryser, hvilket planten ikke bryder sig om.


Der findes enkelte arter, som udemærker sig ved at være grønne om vinteren.


 

Plantesnak